Chirurgia bariatrică include un fel de procedură efectuată persoanelor care au obezitate. Pierderea în greutate se realizează prin reducerea dimensiunii stomacului cu o bandă gastrică sau prin îndepărtarea unei porțiuni a stomacului (gastrectomie în mânecă sau diversiune biliopancreatică cu comutator duodenal) sau prin resectarea și redirecționarea intestinului subțire către pungile stomacului mici ( chirurgie de bypass gastric).

Baza fundamentală pentru chirurgia bariatrică în scopul realizării pierderii în greutate este determinarea faptului că obezitatea severă este o boală asociată cu efecte adverse multiple asupra sănătății care poate fi inversată sau îmbunătățită prin pierderea în greutate cu succes la pacienții care nu au reușit să susțină pierderea în greutate mijloace non-chirurgicale. Ajută chiar și la reducerea bolilor cardiovasculare (BCV), precum și la alte beneficii preconizate ale acestei intervenții. Beneficiul final al reducerii greutății se referă la reducerea comorbidităților, a calității vieții și a mortalității din toate cauzele.

Criteriile specifice stabilite de grupul de consens NIH au indicat faptul că chirurgia bariatrică este adecvată pentru toți pacienții cu IMC (kg / m2)> 40 și pentru pacienții cu IMC 35-40 cu afecțiuni comorbide asociate. Aceste standarde s-au menținut de-a lungul anilor, deși au fost recunoscute indicații specifice pentru intervenția chirurgicală bariatrică / metabolică pentru persoanele cu obezitate mai puțin severă, cum ar fi persoanele cu IMC 30-35 cu diabet de tip 2. Indicațiile pentru chirurgia bariatrică evoluează rapid pentru a lua în considerare prezența sau absența afecțiunilor comorbide, precum și severitatea obezității, după cum se reflectă în IMC.

Procedurile chirurgicale bariatrice specifice sunt By-pass gastric Roux-en-Y (RYGB), Gastrectomie de mânecă, diversiune biliopancreatică cu întrerupător duodenal, Implantarea dispozitivelor (include bandaje gastrice ajustabile, blocare vagală intermitentă, dispozitive endoscopice gastro-intestinale).

Comunitatea chirurgicală bariatrică a adoptat o serie de modificări pentru a rezulta în această înregistrare de siguranță îmbunătățită. Inclusă este identificarea importanței experienței chirurgului și a centrului, stabilirea de căi, protocoale de îngrijire și inițiative de calitate și încorporarea tuturor acestor aspecte ale îngrijirii într-un program de acreditare a centrelor. Trecerea la metodologia laparoscopică a avut loc în aceeași perioadă de timp și, de asemenea, a contribuit la îmbunătățirea siguranței.

Pierderea în greutate după intervenția chirurgicală bariatrică a fost studiată și raportată atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, în urma tuturor procedurilor chirurgicale întreprinse, deoarece pierderea în greutate este obiectivul principal al intervenției chirurgicale bariatrice. Pierderea medie în greutate este raportată uniform. Este crucial să se identifice, totuși, variabilitatea ridicată a pierderii în greutate în urma unor proceduri operative aparent standardizate, cum ar fi RYGB sau bandă gastrică reglabilă laparoscopică (LAGB).

Beneficiul final al reducerii greutății, fie că este medical sau chirurgical, se referă la reducerea comorbidităților, a calității vieții și a mortalității pentru toate cauzele. În ciuda importanței evaluării acestor riscuri și a luării de măsuri pentru implementarea unui management medical eficient cu succes variabil, intervenția chirurgicală s-a dovedit a fi mai eficientă.