În ultima săptămână, lumea a asistat la o serie de evenimente care au influențat diferitele sectoare ale economiei globale în creștere. Pe de o parte, unele evenimente au promis mai multe evoluții și extindere nu numai în comerțul internațional, ci și în anumite țări. Pe de altă parte, unele evenimente pot afecta negativ sau modifica anumite aspecte ale comerțului mondial, inclusiv economia țării implicate în mod specific.

Prețul petrolului revine pe piața mondială

Întreaga săptămână este plină de vești bune pentru importatorii de petrol din întreaga lume. De luni, prețul petrolului a scăzut cu 2 dolari pe baril pe piața mondială. Înainte de aceasta, valoarea petrolului a continuat să crească din cauza întreruperii aprovizionării în Irak, precum și în Nigeria. Potrivit raportului lui Mohamed El Baradei, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Irakul intenționează să își autorizeze producția de combustibil nuclear. Știrea a provocat tensiuni și a ridicat îngrijorări cu privire la armele nucleare. Discuția despre această problemă este în prezent în curs. AIEA va vorbi despre subiect în cadrul reuniunii sale programate pentru 6 martie. După care, raportul va fi predat securității ONU pentru evaluare finală.

Scăderea prețului petrolului de aproape 2 USD pe piața mondială a fost cauzată de un atac terorist eșuat care a avut loc la cea mai mare fabrică de petrol din Arabia Saudită. Totuși, situația a fost imediat controlată de forțele saudite care au fost trezite în alertă din cauza tensiunii. Aprovizionarea cu petrol nu a fost însă întreruptă în țară, în ciuda atacului. Valoarea țițeiului ușor a scăzut cu 1,91 dolari, în timp ce prețul țițeiului brent a scăzut la 1,61 dolari.

Cu toate acestea, situația opusă are loc în Nigeria. Recent, prețul petrolului a crescut până la peste 2 dolari pe baril. Creșterea bruscă a fost influențată de știrile atacului terorist saudit. Mai mult, un alt motiv a fost că aprovizionarea cu petrol în regiunea nigeriană a fost redusă cu 13.000 de barili pe zi din cauza descoperirii unei scurgeri. Seria de amenințări și atacuri militante din regiune a determinat, de asemenea, creșterea prețului petrolului.

Potrivit analiștilor energetici, îmbunătățirea prețului petrolului pe piața mondială ar fi fost și mai bună. Cu toate acestea, există mai mulți factori (cum ar fi concentrarea pieței petrolului pe datele de stoc pe termen scurt) care împiedică rezultate mai pozitive. În prezent, prețul petrolului rămâne în continuare aproape de 61 USD pe baril, ca urmare a pledoariei Algeriei față de OPEC pentru stabilitatea pieței.

Între timp, Shell, care este a treia companie petrolieră de frunte, a obținut anul trecut un profit total de 23 de miliarde de dolari. Acesta ar trebui să fie un motiv suficient pentru a sărbători, dar imensa companie petrolieră se confruntă în prezent cu nevoia de a-și îmbunătăți și extinde resursele petroliere. În caz contrar, se va epuiza în viitor. Potrivit rapoartelor, Shell a reușit să înlocuiască între 60% și 70% din gazul pe care l-a folosit anul trecut pentru producție. În 2004, procentul a fost chiar mai mic, cu doar 19% sau înlocuitor.

Cu toate acestea, Shell folosește activele sale mari pentru a face față concurenței dure pe piață. Proiectele sale de rezerve de petrol situate în Nigeria, Insula Sahalin și Golful Mexic sunt în prezent în desfășurare. Succesul acestor proiecte ar asigura cu siguranță posibilitățile viitoare ale companiei.

Regiunile din SUA, în special Coasta de Est și Nigeria, se confruntă, de asemenea, cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol. Această problemă poate duce în cele din urmă la modificări ale prețului combustibilului. Această situație este cauzată în primul rând de schimbarea substanței chimice utilizate în procesul de rafinare a combustibilului. În trecut, MTBE (metil terțiar butil eter) a fost utilizat în timpul procesului. Cu toate acestea, utilizarea MTBE a dus la probleme și proteste în ceea ce privește poluarea apei și contaminarea alimentării cu apă. Ca alternativă, companiile de combustibili din SUA, în special în Coasta de Est și Texas, utilizează etanol. Problema este că etanolul nu este produs din abundență în țară. Mai mult, nevoile de rafinare a combustibilului sunt mai mari decât cantitatea de rezervă disponibilă. Ca soluție, guvernul SUA importă în prezent etanol din Brazilia, în timp ce continuă să construiască mai multe plante de etanol în țară.

Campania pentru independența energetică din SUA primește, de asemenea, feedback negativ. Critici precum Tom Friedman de la New York Times au comentat că guvernul ar trebui să se concentreze pe alte probleme mai relevante, în afară de aceasta. Afirmația că, deși independența energetică poate fi motivată de scopuri nobile, s-ar putea să nu fie cea mai înțeleaptă mișcare acum. Guvernul ar trebui să caute alte alternative mai practice. În plus, marile cereri de independență energetică bugetară ar putea fi alocate celorlalte sectoare ale economiei și ale guvernului.

Diversele companii auto continuă să crească și să se extindă pe piața mondială.

Discuția cu privire la problemele legate de uleiuri ne conduce către un alt domeniu important, care este industria auto. În general, companiile auto au raportat evoluții și extinderi notabile în cursul acestei săptămâni. Miercurea trecută, Nanjing Automobile a achiziționat fabrica MG Rover la Longbridge, Anglia, pentru un contract de închiriere de 33 de ani de la St. Modwen Properties Plc. Se spune că principalul producător auto chinez a plătit 1,8 milioane de lire sterline pentru fabrica de 105 acri. Nanjing a surprins industria auto globală în iulie 2005 când a cumpărat MG rover pentru aproximativ 53 de milioane de lire sterline, depășind astfel concurentul său chinez, Shanghai Automotive Corp. Marea mișcare face parte din viziunea companiei de a deveni unul dintre cele mai importante branduri auto din lume. .

Honda Motors Co. primește, de asemenea, mai multă atenție de pe piața auto internațională, după ce și-a dezvăluit planurile de a produce o versiune hibridă, dar la prețuri reduse, a subcompactului Fit. Producătorul auto intenționează să lanseze designul hibrid anul viitor. Cu toate acestea, reprezentanții Honda au clarificat că tehnologia hibridă va fi distribuită doar la o scară mai mică. Acest lucru se datorează costului de producție foarte scump al proiectului. Cu toate acestea, Honda dezvoltă, de asemenea, baterii și motoare mai mici, care ar contribui la reducerea costului hibridului în viitor. Această întreprindere face parte din obiectivul Honda de a depăși problema consumului ridicat de benzină prin intermediul automobilelor special concepute. În afară de Honda, alte companii care s-au alăturat pieței de mașini hibride sunt Ford și Toyota.

Pe baza raportului său recent, Ford Motor Co. a scăzut vânzările sale cu 4% luna trecută. O altă companie care a urmat aceeași tendință este General Motors. Potrivit GM, vânzările sale au scăzut, de asemenea, cu 2,5%. Între timp, vânzările totale ale Toyota și DaimlerChrysler au continuat să se îmbunătățească în acest an. În special, grupul Chrysler a crescut în vânzări cu 3% din aproximativ 190.367 de mașini. Unele dintre cele mai populare automobile vândute de companie sunt: ​​Dodge automobiles, Chrysler și Jeep. Mercedes-Benz-ul Chrysler s-a îmbunătățit, de asemenea, cu 28%. Toyota a raportat că vânzările sale doar în SUA au crescut cu 2,4%, până la aproximativ 166.940 de mașini în februarie anul trecut.

Deși vânzările Ford la Jaguar au scăzut anul trecut, producătorul auto a declarat că nu intenționează să vândă Jaguar. Ford a cumpărat faimoasa marcă de mașini în 1989 pentru aproximativ 1,6 miliarde de lire sterline. Anul acesta, compania auto este sigură că vânzările Jaguar vor reveni și se vor îmbunătăți. De asemenea, Ford urmează să lanseze un nou model de mașină care va ajunge în curând în Europa. Aceasta face parte din strategia sa de a ține pasul cu concurența puternică împotriva altor giganți auto, în special a celor care provin din Asia.

Ca parte a mișcării sale de a-și reveni din pierderi, General Motors l-a însărcinat oficial pe Jerry York ca cel mai nou membru al consiliului. York este remarcat pentru realizările sale remarcabile la Chrysler și IBM. Deși GM a primit feedback negativ în ultima perioadă, York este sigur că compania se va recupera. În timpul discursului din ianuarie, el a propus cinci lucruri conducerii GM: mai întâi, pentru a face așteptările de venituri și costuri mai realiste; în al doilea rând, reducerea ofertelor de produse; în al treilea rând, revedeți întreaga companie cu o perspectivă imparțială; în al patrulea rând, se concentrează asupra afacerilor de bază; în al cincilea rând, stabiliți o viziune clară pentru companie.

Mai multe companii de calculatoare caută extinderea

În ceea ce privește tehnologia, Intel Corp. a obținut recent permisiunea oficială din Vietnam pentru a construi o instalație de microcip pe teritoriul său. Anterior, cea mai importantă companie de microcipuri a propus proiectul de 605 milioane de dolari, care va fi construit în orașul Ho Chi Minh. Vietnamul ar beneficia cu siguranță de la buget, deoarece se așteaptă ca proiectul să atragă mai mulți investitori străini în țară.

Între timp, compania de calculatoare Lenovo și-a anunțat planurile de a lansa computere care poartă numele companiei. Computerele Lenovo purtau anterior sigla IBM. Compania a declarat că această mișcare face parte din planurile sale de a se stabili pe piața mondială a tehnologiei computerizate.

Recent, computerele Apple au invitat mai mulți analiști și noi reporteri la baza sa Cupertino pentru a verifica așa-numitele sale „produse noi și distractive”. Deci, ce se întâmplă cu big bang-ul? Zvonurile spun că Apple intenționează să-și extindă produsele tehnologice la Hollywood. Aparent, iTunes-ul său a contribuit la promovarea multor programe TV. Din nou, există posibilitatea ca ultimele zvonuri să se dovedească din nou greșite. Cu toate acestea, atunci invitația dată de Apple este cu siguranță un semn bun că compania are o surpriză mare pentru toată lumea.

Ca parte a viziunii Chinei de a-și îmbunătăți industriile tehnologice locale, vicepremierul Wu Yi a promis joi anul trecut să consolideze lupta împotriva copierii ilegale de programe, muzică și videoclipuri. Pirateria a fost o problemă în creștere în țară de ani de zile. În ciuda mai multor încercări de combatere, problema continuă să se răspândească. De fapt, pirateria din China a stârnit plângeri internaționale, inclusiv raportul făcut de Washington. Acum, vicepremierul s-a angajat să consolideze lupta împotriva pirateriei nu numai ca răspuns la aceste plângeri străine, ci și ca parte a obiectivului Chinei de a-și îmbunătăți tehnologia locală.

Mai multe evoluții în diferite sectoare pentru a stimula comerțul global

Recent, Morgan Stanley a decis să investească în jur de 68 de milioane de dolari către Mantri Developers Private Ltd., o companie de dezvoltare imobiliară cu sediul în Bangalore, India. Decizia face parte din planul lui Morgan Stanley de a se aventura în fluxul imobiliar global. În același timp, investiția ar ajuta și Mantri în planurile sale de expansiune națională. Imobilele sunt în prezent în plină expansiune în India, din cauza cererii tot mai mari de proiecte de locuințe și clădiri de birouri. Această creștere economică atrage acum și mulți investitori străini.

În ceea ce privește starea de sănătate, Roche a obținut în cele din urmă aprobarea de la consiliul de reglementare al medicamentelor din SUA pentru a elibera Rituxan ca cel mai nou medicament pentru tratarea artritei reumatoide. Aprobarea noului medicament nu doar că promite mai mult profit din partea Roche, dar oferă, de asemenea, speranță pentru pacienții care nu au răspuns la alte tratamente standard ale artritei reumatoide.

SUA se confruntă cu mai multe preocupări economice

Pe baza celui mai recent raport, decalajul comercial dintre exporturi și importuri în SUA a crescut în ultimul an de la 18% – 75% dintr-un trilion de dolari. Acest lucru se datorează faptului că consumatorii americani au continuat să solicite mai multe produse importate precum petrol, vehicule și alte bunuri. Potrivit analiștilor, doar o creștere de 57% a exporturilor poate reduce decalajul. Trebuie remarcat faptul că SUA este un exportator de frunte în anumite mărfuri, cum ar fi avioanele. Deși vânzările de bunuri de folosință îndelungată au scăzut în ultimul an, companii producătoare precum Boeing speră să își îmbunătățească vânzările în anii următori.

Între timp, daunele uriașe lăsate de uraganul Katrina au determinat și companiile de asigurări din SUA să își ajusteze primele. Ajustarea este considerată necesară pentru a acoperi pierderile potențiale care ar fi cauzate de viitoarele catastrofe.

Există, de asemenea, vești bune cu privire la oportunitățile de locuri de muncă IT cu sediul în U .. Deși multe companii americane recurg acum la servicii offshore, oportunitățile de angajare IT continuă să crească în SUA Acest lucru se datorează faptului că există încă anumite sarcini IT care trebuie să aibă sediul pe teritoriul său.