SAMMY PENN: Născut Morgan City, Louisiana, 15 septembrie 1902. A murit în Florida, 18 septembrie 1969.

Primul loc de muncă al lui Sammy a fost în 1921 cu formația lui Jake Johnson, apoi cu Chris Kelly’s Brass Band, Kid Rena’s Brass Band și legendarul Eureka Brass Band. El a fost pilonul trupei Kid Thomas timp de un sfert de secol.

Trebuie să înțelegeți că divertismentul a fost numele jocului. Cu Sammy Penn și Joe „Twat” Butler, Kid Thomas Valentine a avut un showband. Cântăreți, personalități și Thomas cu celebrul său „sac de trucuri” Nu e de mirare că această trupă a supraviețuit în New Orleans și apoi a făcut turnee în întreaga lume pentru a reprezenta locul de naștere al jazzului.

Într-un interviu îndelungat cu prietenul meu Tom Stagg în minunatul său magazin de discuri „Good Rockin ‘, el descrie trusa de Sammy Penn ca fiind„ ultra basic ”Un tambur de bas, un tambur, un tom-tom și un cimbal atașat la toba de bas . După cum își amintește Tom, a condus trupa fără încetare și cu o complexitate uimitoare de sunete ritmice. Acest kit a fost simplu, dar ritmul a fost orice altceva decât!

Aceasta este amintirea lui Tom despre ultimele săptămâni din viața sa. „Sammy s-a întors de la programarea medicului cu știrea că are tensiune arterială foarte mare și murmură de inimă. Sammy a cântat la Preservation Hall în noaptea aceea și după o altă sesiune cu Kid Thomas Band și-a încărcat echipamentul pe un autobuz în fața sălii de pe St. Peters Street și a plecat cu Sammy într-un turneu prin Georgia până în Florida. După un singur concert, autobuzul s-a întors în sală doar cu șoferul, administratorul drumului și corpul lui Sammy Penn.

Vorbind cu Barry Martyn, îl consideră pe Sammy Penn extrem de mare în toboșarii mari din New Orleans. Sammy a jucat 4/4 la toba de bas și nu timpul de tăiere mai familiar al bateristilor din New Orleans. George Lewis a preferat acel sunet 4/4 și Joe Watkins a jucat așa, dar fără accentele explozive și ritmurile complexe ale lui Sammy Penn. Barry a avut norocul de a sta cu Kid Thomas Band și a descoperit că nu se putea auzi și a trebuit să-și regleze volumul și stilul pentru a se potrivi trupei.

Așadar, Sammy Penn a fost bateristul lui Kid Thomas și al lui Alger Stompers și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale de cântat cu acea formație. Așa cum a spus Barry Martyn „Când au murit Joe James și Sammy, trupa nu va mai fi niciodată la fel”

Pentru a-l auzi la maxim, ar trebui să ascultați „Kid Thomas Valentine Creole Jazz Band on American Music AMCD 49 și„ Kid Thomas and his Algiers Stompers ”pe Riverside OJCCD 1833-2. Marea mea bucurie este de fapt să-l văd pe omul în acțiune pe un DVD al trupei din decembrie produs de Big Bill Bissonnette (posibil încă disponibil contactându-l pe site-ul său Jazz Crusade – jazzcrusade.com).

Sammy Penn a fost unic și suntem norocoși să avem discuri de ascultat. În Australia, regretatul mare Peter Clohesy a fost influențat de el și în Europa, atât Keith Minter, Emile Martyn, cât și Chris Marchant dau semne că au ascultat acest „original”.

Următorul meu opus va fi un interviu cu Les Muscutt – un superb banjoist din Marea Britanie care a făcut o impresie uriașă pe scena de jazz din New Orleans. Din cauza sănătății sale, s-a retras recent și sunt sigur că veți găsi povestea sa interesantă! P.S. Un apel de ultimă oră de la Barry Martyn pentru a spune că cel mai recent videoclip al său despre American Music AMVD4 va prezenta Kid Thomas cu Sammy Penn, plus trupa Kid Howard și multe alte lucruri bune!