Pentru a încerca să rezolvăm această problemă, să răspundem la următoarele întrebări.

Ce este imaginea corpului?
Ce fel de tendințe în industria mass-media observăm acum?
Cum influențează mass-media percepția noastră asupra imaginii corpului?
Care ar putea fi motivele din spatele acestui lucru?
Care sunt consecințele acestui tip de tendință?
Care sunt câteva sugestii reale despre cum să vă îmbunătățiți imaginea corpului?

Imaginea corpului tău este modul în care percepi, gândești și simți despre corpul tău. Este posibil ca acest lucru să nu aibă nicio influență asupra aspectului dvs. real. De exemplu, este obișnuit în națiunile occidentale ca femeile să creadă că sunt mai mari și mai grase decât sunt cu adevărat. Doar una din cinci femei este mulțumită de greutatea corporală. Aproape jumătate din femeile cu greutate normală își supraestimează dimensiunea și forma. O imagine corporală distorsionată poate duce la un comportament autodistructiv, cum ar fi dietele sau tulburările alimentare. Aproximativ nouă din 10 tinere femei australiene au ținut cel puțin o dată în viață.

Deci, tendința de bază în industria media în acest moment este de a promova corpurile femeilor cu aspect subțire, chiar slab, nefiresc ca fiind frumoase.

Femeile de toate vârstele, dar mai ales femeile tinere, se uită la reviste, la televizor, la filme și la alte produse media pline de imagini care prezintă corpuri slabe ale femeilor. Și acestea sunt percepute de mintea subconștientă a femeilor tinere ca fiind un model de urmat și care aspiră să fie ca. Realizarea acestui aspect slab nu vine de la sine; conduce inevitabil la practicarea unui fel de dietă, exerciții fizice excesive sau comportamente alimentare anormale.

În urmă cu douăzeci de ani, modelul mediu cântărea cu 8% mai puțin decât femeia medie – dar modelele de astăzi cântăresc cu 23% mai puțin. Agenții de publicitate consideră că modelele subțiri vând produse. Când revista australiană New Woman a inclus recent o copertă a unei imagini cu un model greu, a primit o mulțime de scrisori de la cititori recunoscători care lăudau această mișcare. Dar agenții de publicitate s-au plâns, iar revista a revenit la prezentarea de modele subțiri.

Care ar putea fi motivul din spatele tuturor acestor lucruri? De ce a apărut această tendință de modă acum?
De ce sunt impuse standardele de frumusețe femeilor, dintre care majoritatea sunt în mod natural mai mari decât oricare dintre modele?

Motivele pentru acest lucru, potrivit unor analiști, sunt unul economic. Prin prezentarea unui aspect ideal, care este dificil de realizat și de întreținut, industria produselor cosmetice și dietetice este asigurată de creștere și profituri. Se estimează că numai industria dietetică valorează 100 de miliarde de dolari (SUA) pe an. Acestea sunt o mulțime de bani și cu siguranță își merită timpul pentru a continua să încurajeze femeile emancipate ca fiind norma.

Iar consecințele acestei tendințe sunt uriașe. Pe de o parte, femeile nesigure în ceea ce privește corpul lor sunt mai susceptibile de a cumpăra produse de înfrumusețare, haine noi și pastile dietetice sau alte consumabile de dietă.

Pe de altă parte, cercetările indică faptul că expunerea la imagini ale corpurilor feminine subțiri, tinere, periate de aer este legată de depresie, pierderea stimei de sine și dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase la femei și fete.

Nivelul tulburărilor alimentare, cum ar fi anorexia și bulimia, cresc în fiecare an rapid. Se estimează că aproximativ 5% dintre femei și 1% dintre bărbați au tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia sau consumul excesiv de ceva timp în viața lor.