În O lume nebună, Maeștrii mei John Simpson prezintă un set de observații și anecdote extrase dintr-o viață aproape de reportaje pentru știrile de televiziune. De-a lungul unei cariere de zeci de ani, John Simpson a lucrat la multe dintre poveștile majore din istoria recentă. El a acoperit conflicte, precum războiul din Golf și Balcani, povești de interes general, cum ar fi transferul Hong Kongului și noul mileniu, și probleme mai generale, cum ar fi tranzacțiile cu droguri și armament. Dar contactul lui John Simpson cu liderii politici și șefii de stat este cel care adaugă condimente reale acestor memorii, unele dintre contactele sale dovedindu-se hotărât de suprarealiste, toate oferind o perspectivă neobișnuită.

Cartea este organizată în jurul unor teme, cum ar fi călătorii, ticăloși, spioni, bombardamente și absurdități. Acest lucru permite prezentarea unor tipuri similare de experiență derivate din călătorii diferite. De asemenea, facilitează citirea cărții prin scufundări ocazionale. O consecință este că întreaga experiență devine destul de episodică. În afară de tema uneori fragilă, există puține încercări de a crea o narațiune generală consistentă. Din nou, acest lucru facilitează citirea obișnuită, dar ar putea contrari un cititor care dorește o reflecție mai mare din partea autorului.

Aranjamentul tematic înseamnă, de asemenea, că, în mai multe ocazii, cititorul vizită din nou o călătorie, ducând la o repetare inevitabilă a materialului. Cu toate acestea, acest lucru este redus la minimum și nu afectează experiența generală dacă este ignorat un sentiment ocazional de nerăbdare.

Până în prezent această revizuire a sunat ca o recepție călduță, dar acest lucru ar fi departe de adevărul experienței. Numai subiectul cărții este provocator, stimulant și luminant. În plus, observațiile lui John Simpson sunt destul de minunate. Și acest amestec este convingător. Cititorul simte că cartea „te duce acolo” mai degrabă decât „ne spune cum este”. Viuitatea amintirilor și experienței conexe ale lui John Simpson aduce viața atât de mult din subiect, încât simțim că am fi simțit mirosul flatulenței lui Gaddafi, am simțit pericolul unui primar peruvian sau am simțit amărăciunea unui kurd irakian.

Oricine este familiarizat cu rapoartele exemplare ale lui John Simpson pentru BBC se va aștepta ca aceste anecdote să conțină mai mult decât trivialități sau doar experiență personală și, prin urmare, nu vor fi dezamăgiți. Dar atunci când autorul se ocupă de mecanica și tehnicitatea culegerii de știri, apar unele dintre experiențele mai vii. Uităm adesea că procesul este periculos, obositor și implacabil dacă produsul trebuie să conțină chiar și o parte din interes. De-a lungul timpului, John Simpson recunoaște dificultățile, dar recunoaște întotdeauna și contribuțiile altora la munca în echipă, care este în mod clar esențială procesului.

Această carte are multe de oferit oricui este interesat de istoria recentă sau de actualitate. Chiar și cei care nu sunt familiarizați cu opera de difuzare a autorului vor descoperi perspective captivante și arestante asupra multor probleme și, în unele cazuri, vor exista analize care vor pune la îndoială unele poziții general acceptate. Cartea poate fi un pic prea lungă, dar calitatea sa constantă asigură faptul că acest lucru este doar o problemă.