[ad_1]

După cum ne așteptam, de la publicarea Crypto TREND am primit multe întrebări de la cititori. În această ediție vom răspunde celei mai comune.

Ce fel de schimbări se pot schimba în sectorul criptomonedelor?

Una dintre cele mai mari schimbări care vor avea impact asupra lumii criptomonedelor este o metodă alternativă de validare a blocurilor numită Proof of Stake (PoS). Vom încerca să menținem această explicație la un nivel destul de ridicat, dar este important să înțelegem conceptual care este diferența și de ce este un factor semnificativ.

Amintiți-vă că tehnologia de bază cu monede digitale se numește blockchain și majoritatea monedelor digitale actuale utilizează un protocol de validare numit Dovadă a muncii (PoW).

Cu metodele tradiționale de plată, trebuie să aveți încredere într-o terță parte, cum ar fi Visa, Interact sau o bancă sau o casă de compensare a cecurilor pentru a vă tranzacționa. Aceste entități de încredere sunt „centralizate”, adică își păstrează propriul registru privat care stochează istoricul tranzacției și soldul fiecărui cont. Acestea vă vor arăta tranzacțiile și trebuie să fiți de acord că este corectă sau să lansați o dispută. Doar părțile la tranzacție o văd vreodată.

Cu Bitcoin și majoritatea celorlalte monede digitale, registrele sunt „descentralizate”, ceea ce înseamnă că toată lumea din rețea primește o copie, deci nimeni nu trebuie să aibă încredere într-o terță parte, cum ar fi o bancă, deoarece oricine poate verifica în mod direct informațiile. Acest proces de verificare se numește „consens distribuit”.

PoW cere ca „munca” să fie făcută pentru a valida o nouă tranzacție pentru intrarea pe blockchain. Cu criptomonede, această validare este făcută de „mineri”, care trebuie să rezolve probleme algoritmice complexe. Pe măsură ce problemele algoritmice devin mai complexe, acești „mineri” au nevoie de computere mai scumpe și mai puternice pentru a rezolva problemele înaintea tuturor celorlalți. Calculatoarele „miniere” sunt adesea specializate, de obicei folosind cipuri ASIC (circuite integrate specifice aplicației), care sunt mai abile și mai rapide în rezolvarea acestor puzzle-uri dificile.

Iată procesul:

  • Tranzacțiile sunt grupate împreună într-un „bloc”.
  • Minerii verifică dacă tranzacțiile din cadrul fiecărui bloc sunt legitime rezolvând puzzle-ul algoritmului de hash, cunoscut sub numele de „dovada problemei de muncă”.
  • Primul miner care a rezolvat „dovada problemei de lucru” a blocului este recompensat cu o cantitate mică de criptomonede.
  • Odată verificate, tranzacțiile sunt stocate în blockchain-ul public din întreaga rețea.
  • Pe măsură ce crește numărul de tranzacții și mineri, crește și dificultatea de a rezolva problemele de hash.

Deși PoW a contribuit la obținerea blockchain-ului și a monedelor digitale descentralizate, fără încredere, are unele neajunsuri reale, mai ales cu cantitatea de energie electrică pe care acești mineri o consumă încercând să rezolve cât mai repede „dovada problemelor de muncă”. Potrivit indicelui consumului de energie Bitcoin al Digiconomist, minerii de Bitcoin folosesc mai multă energie decât 159 de țări, inclusiv Irlanda. Pe măsură ce prețul fiecărui Bitcoin crește, tot mai mulți mineri încearcă să rezolve problemele, consumând și mai multă energie.

Tot acest consum de energie doar pentru a valida tranzacțiile i-a motivat pe mulți din spațiul valutar digital să caute metode alternative de validare a blocurilor, iar candidatul principal este o metodă numită „Dovadă de miză” (PoS).

PoS este încă un algoritm, iar scopul este același ca în dovada muncii, dar procesul de atingere a obiectivului este destul de diferit. Cu PoS, nu există mineri, dar avem în schimb „validatori”. PoS se bazează pe încredere și pe cunoașterea faptului că toți oamenii care validează tranzacțiile au aspect în joc.

În acest fel, în loc să utilizeze energie pentru a răspunde la puzzle-uri PoW, un validator PoS se limitează la validarea unui procent din tranzacții care reflectă miza sa de proprietate. De exemplu, un validator care deține 3% din eterul disponibil poate valida teoretic doar 3% din blocuri.

În PoW, șansele de a rezolva problema dovezii de lucru depinde de cât de multă putere de calcul aveți. Cu PoS, depinde de câtă criptomonedă aveți în joc. Cu cât miza este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele de a rezolva blocajul. În loc să câștige monede criptografice, validatorul câștigător primește taxe de tranzacție.

Validatorii își intră în miză „blocând” o parte din jetoanele de fond. În cazul în care încearcă să facă ceva rău intenționat împotriva rețelei, cum ar fi crearea unui „bloc invalid”, miza sau depozitul de garanție va fi pierdut. Dacă își fac treaba și nu încalcă rețeaua, dar nu câștigă dreptul de a valida blocul, își vor primi miza sau depunerea înapoi.

Dacă înțelegeți diferența de bază dintre PoW și PoS, acesta este tot ce trebuie să știți. Doar cei care intenționează să fie mineri sau validatori trebuie să înțeleagă toate caracteristicile acestor două metode de validare. Majoritatea publicului larg care dorește să dețină criptomonede le va cumpăra pur și simplu printr-un schimb și nu va participa la exploatarea efectivă sau la validarea tranzacțiilor bloc.

Majoritatea sectorului cripto consideră că, pentru ca monedele digitale să supraviețuiască pe termen lung, jetoanele digitale trebuie să treacă la un model PoS. La momentul scrierii acestui post, Ethereum este a doua cea mai mare monedă digitală din spatele Bitcoin, iar echipa lor de dezvoltare a lucrat la algoritmul PoS numit „Casper” în ultimii ani. Se așteaptă ca Casper să fie implementat în 2018, punând Ethereum înaintea tuturor celorlalte criptomonede mari.

Așa cum am văzut anterior în acest sector, evenimente majore, cum ar fi implementarea cu succes a Casper, ar putea aduce prețurile Ethereum mult mai mari. Vă vom ține la curent cu viitoarele ediții ale Crypto TREND.

Rămâneți aproape!

[ad_2]